Kamera
Üst Düzeye Çık Sonraki Başlığa Git

 

Kamera Çekiyo mu abi?

Kalem: Kantar

Televizyonda, sokakta yapılan bir çekim izlediğimde, daima bize el sallayan, üzerimize üzerimize gelen, röportajcının ensesinden boynunu uzatıp gözümüzün içine bakanları görür ve. insanların ``televizyona çıkmak" için neden bu kadar hevesli olduklarını düşünürüm. Geçenlerde yanıtı buldum galiba.

Kendini tanımaya çalışan insanın yüz binlerce yıl boyunca en önemli sorunu "kendini görebilmek" olmuş.

Çevresinde olup biten her şeyi, tüm varlıkları tüm olayları görebilen insan, bir tek kendi varlığını bir bütünlük içinde görememiş. Bunu başarmak amacıyla önce sudaki yansımasına bakmış, sonraları becerisi artıp da bir şeyler imal etmeye başladığında ayna yapmayı akıl etmiş. Ama yüz binlerce yıllık geçmişi, genlerine kendi varlığının biçimini merak etme güdüsünü kazımıştır bir kere. Bu güdü ne kadar doyurulursa doyurulsun asla bütünüyle üstesinden gelinecek bir dürtü değil.

Aynanın yansıması kişiyi tatmin etmez. Aynayla her zaman belli bir açıyla bakabiliriz kendimize ve baktığımız obje biz ne yaparsak aynısını taklit eder. Bağımlı bir imgedir karşımızdaki ve tüm eylemleriyle bizi izler. Onun bize köle olduğu kadar biz de ona köleyizdir. Bu karşılıklı etkileşim, kendini, bedensel bütünlüğünü tanımak isteyen insanı doyurmaz. Bu tanıyışta eksik yönler bırakır ayna. Profilden kendimizi göremeyiz, ya da arkadan. İşte bilinç altına gömülmüş bu dürtü önce resim heykel gibi sanatları, sonra da fotoğraf makinesini icat ettirmiştir insana. Ama yine de eksiktir tüm bu donuk an sabitleyiciyeri. Daima işinin ehli 3. Kişilere gereksinim yaratırlar ve sonucu hemen alamazsınız. Sonra film kamerasının icadıyla bir adım daha yol alınmıştır ama sonucu görebilmeniz için hala beklemeniz gerekir. Filmler banyo edilmeli, basılmalı, bir gösterim makinesi bulunmalı ve en sonunda "kendini izlemenin dayanılmaz hafifliği"... Uzun iş yani.

Sonunda televizyon tüm kendini görme aygıtlarına oranla daha doyurucu bir biçimde karşımıza çıkar. Hem yalnızca kendimizi görmez aynı zamanda sinemaya oranla çok daha fazla kişiye gösteririz kendimizi.

Nasıl ama?!

 

Üst Düzeye Çık Sonraki Başlığa Git